top of page
Image by Steinar Engeland

Sagaen om vikingøya Giske

Øyriket ved Norskekysten

Giske kommune består av 4 øyer; Giske, Godøy, Vigra og Valderøy, som var maktens sentrum under vikingtiden og middelalderen og også sete for jarler, lokale konger og vikinghøvdinger. 

 

Valderøya

Valderøya er den mest bebodde øya i kommune. Her ligger kommunesenteret, legekontor, butikker og busstasjon. Ytterland apartments ligger midt i hjertet av Valderøya rett ved busstasjon, matbutikk og kort vei til ulike aktiviteter. 7 km fra Ålesund flyplass Vigra og 5 km fra Ålesund bysentrum. Gratis parkering for bil.

 

Giske

Saga-øya Giske ligger rett ved Valderøya og er koblet sammen med bru.

En fin utflukt i nærområdet er å gå, sykle eller kjøre over Giske-broen til sagaøya Giske, fødestedet til vikinghøvdingen Arnungane. Kommunen ble oppkalt etter denne lille øya på grunn av dens historiske betydning.

Giske øya har ca 800 innbyggere og fikk fastlandsforbindelse i 1987 da Giskebroa til Valderøya sto ferdig. Høyeste punktet på Giske er Ørnebakken 26moh og her er mange vakre sandstrender,

våtmarksområder og et freda fugleområde.

 

Saga øya Giske var sete for flere mektige slekter; slekta til Ragnvald Mørejarl, Arnunge-etta fra 900 tallet av, og Giskeætta videre oppover i mellomalderen. Giske Kirke ble bygd på midten av

1100-tallet. og er i dag den eneste i Norge bygd i marmor, og som fremdeles er i full bruk. Kirken ble bygd som privat kapell for den mektige adelsfamilien Arnugane som var av de rikeste i landet.  Annet

hvert år blir det historiske "Giskespelet" avholdt. Spelet handler om hvordan medlemmer av Giske-familien skulle komme til å få innvirkning på viktige hendelser i norsk historie. (kilder Wikipedia)

Anbefaler en tur for å fotografere utsiden av den sjarmerende 1100-tallets hvite marmor Giske kirke. Ved siden av ligger også spelplassen til Giske spelet. Handlinga i spelet foregår i vikingtida og forteller om møtet mellom den mektige Giske-ætta Arnungane og Olav Haraldson.

 

Godøya

Videre vil en kort tur gjennom en tunnel vil føre deg til øya Godøy og det pittoreske fiskeværet Alnes. Anbefaler et stopp på Alnes fyr og opplevelsessenter for å besøke fyrtårnet, kunstgalleriet og kjøpe hjemmelaget kake og kaffe i kafeteriaen. Kystverket har en unik utstilling, samt filmer fra norsk kystkultur. Nyt utsikten over Atlanterhavet og øyene rundt.

 

Vigra

Vigra er den største øya i areal og der ligger Ålesund flyplass som er hovedflyplassen i Møre & Romsdal. På øya Vigra er det også etter sagnet født en vikinghøvding. Gange-Rolv (Göngu-Hrólfr) var en norsk vikinghøvding og sagafigur som egentlig het Hrólfr Rögnvaldsson (ca. 860-932) og var sønn av Ragnvald Mørejarl, kjent som jarlen som klippet Harald Hårfagre etter at Norge var samlet til ett rike.

Rollos opphav er imidlertid omdiskutert. Ifølge tradisjonen skal Gange-Rolv være fra øya Vigra ved Ålesund. Han var leder for store styrker av nordmenn og trolig også daner som erobret et område ved munningen av elva Seinen i Frankrike som senere ble kalt Normandie.

bottom of page